BuroDenG!
Menu

Als je PHP versie verandert, moet je dan je CMS ook updaten?

Misschien heb je al eens een mailtje gehad van je hosting provider waarin deze aankondigt dat software binnenkort niet meer ondersteunt wordt. Maar wat betekent dat voor je website? Zou het kunnen dat je site het dan opeens niet meer doet? Hoe weet je of je een noodsituatie hebt, of dat problemen makkelijk te voorkomen zijn. Hoe weet je of het noodzakelijk is om je site te updaten?

Veiligheid

Hopelijk weet je al dat het belangrijk is om software up to date te houden. Dit geldt vooral voor software waar iedereen bij kan: je website.

Je website draait op een programmeertaal op een server, in de meeste gevallen is dat PHP. Php is voor je server wat Windows of MacOS voor je computer is. En eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe versie van dit besturingssysteem uit: Windows XP werd Windows Vista, werd Windows 7, 8 en momenteel Windows 10. En iedere nieuwe versie van zo'n besturingssysteem biedt weer nieuwe mogelijkheden en heel belangrijk: beveiligingsaspecten. 

Zo ook PHP. Iedere versie van PHP wordt ongeveer 2 jaar lang onderhouden. Na die 2 jaar worden er enkel nog veiligheids updates uitgebracht. Maar na die 2 - 3 jaar is dat afgelopen. De software doet het nog wel, maar de garantietermijn is verlopen.
Dit wordt "End Of Life" genoemd, en betekent dus dat als je server een veiligheidslek heeft, dit niet gefixt wordt!

Het is dus van belang bij te blijven. Je moet je websites en applicaties niet laten draaien op een versie die End Of Life is, al was het maar dat het een gevaar oplevert voor je eigen sites, of de andere sites die op diezelfde server draaien.

Een overzicht van de meest gebruikte PHP versies en hun status (november 2020)

PHP 5.6 - Jan 2017 - End of development
PHP 5.6 - Jan 2019 - End of life

PHP 7.2 - Dec 2019 - End of development
PHP 7.2 - Dec 2020 - End of life

PHP 7.3 - Dec 2020 - End of development
PHP 7.3 - Dec 2021 - End of life

PHP 7.4 - Nov 2021 - End of development
PHP 7.4 - Nov 2022 - End of life

Maar als ik nu de PHP versie van mijn site upgrade, doet mijn site het dan nog wel?

Goede vraag. Maar niet zo makkelijk te beantwoorden. Het ligt een beetje aan de versie van ExpressionEngine waar je site nu op draait. Laten we dit eens op een rijtje zetten:

ExpressionEngine 1 & 2

Minimum PHP: 5.3.10
Aanbevolen PHP versie: tsja... eigenlijk geen. Zorg ervoor dat je in ieder geval de site update naar 2.11.9 zodat deze in ieder geval op PHP 7.2 kan draaien

Als je site op ExpressionEngine 1 draait neem dan alsjeblieft alsjeblieft alsjeblieft contact met ons op om je te helpen te updaten naar een modernere versie van je CMS. EE1 is End of Life geworden in 2013, en zo verouderde software draaien is een flink veiligheids issue. Pas als je CMS geupdate is kan je de PHP versie upgraden.

Draait je website op ExpressionEngine 2? Dan is één alsjeblieft minder hierboven van toepassing!  

ExpressionEngine 3

Minimum PHP: 5.3.10
Aanbevolen PHP: 7.2

Vanaf ExpressionEngine 3.1.0. werd PHP 7 ondersteund. ExpressionEngine 3.5.13 ondersteunde maximaal PHP 7.2. Als al je addons up to date zijn staat je dan eigenlijk niets meer in de weg om je site te updaten naar EE5, dus waarom zou je dat dan niet willen? Gewoon doen!

ExpressionEngine 4 & 5

Minimum PHP: 5.6
Aanbevolen PHP: 7.4

ExpressionEngine 4 veranderde de minimum PHP versie naar PHP 5.6. Maar ook bij de release van EE4 was PHP 5.6 al End of Life. In versie 5.1 van EE werd ondersteuning voor PHP 7.3 gebracht, en ondersteuning van PHP 7.4 kwam in EE 5.3.1. En alhoewel het updaten van EE een fluitje van een cent is sinds de 1 click updater er is die in EE4 werd geintroduceerd, maar de gebruikte addons kunnen nog wel voor verassingen zorgen. Deze doen we dan ook eerst!

ExpressionEngine 6

Minimum PHP: 5.6
Aanbevolen PHP: 7.4

Ok. ExpressionEngine is formeel nog niet beschikbaar, maar dat is een kwestie van tijd. Deze versie van EE ondersteunt PHP 7.4 out of the box. Veel van de addons die geschikt zijn voor EE6 ondersteunen PHP5 niet meer!

En de toekomst? Het llijkt erop dat eind november 2020 PHP 8 uitkomt. ExpressionEngine zal daar ook zeker ondersteuning voor gaan bieden. 

Heb je nog vragen? Geen probleem. Je kan altijd contact met ons opnemen voor wat extra advies 

Dit is een call to action

Vrijblijvend advies?

Klik hier om ons een mailtje te sturen!

Stuur je ons een mailtje?

Bellen kan natuurlijk ook